Вижте историите на успешни стажанти в компанията през 2021-а година

В тази статия ще ви запознаем с вдъхновяващи истории на наши стажанти.

Ани Стоянова

Защо избра Lidl и какво беше първото ти впечатление, когато дойде тук?

Стажът в Lidl е възможност да се запозная от близо с работата в голяма международна компания. Проектът е организиран с много внимание и с идеята да е максимално от полза за нас, стажантите.

Твоята задача е с фокус обработване на застрахователните случаи – какво по-точно трябва да направиш и имаш ли вече конкретна идея, която да ни загатнеш?

Застрахователните случаи се въвеждат, съхраняват и обработват в дигитална база данни. Задачата ми е свързана с това да се запозная с всяка една от тези стъпки до приключване и затваряне на случая и да предложа начин за оптимизация на процеса по обработка. Подобна оптимизация считам, че може да се постигне с повишаване на дигитализацията, което би спестило основни ресурси – време и пари.

А към екологията как се роди интересът ти?

Първото нещо, което истински ме провокира да се замисля по темата, бяха сламките. Все още нямам обяснение защо всяка втора напитка в заведенията се сервира със сламка. Добре, че ги забраниха от тази година. Въпросът е можем ли реално да се откажем от всички вредни навици на човечеството, които унищожават средата, в която съществуваме. Филмът на Сър Дейвид Атънбъро „Животът на нашата планета" показва реалността и поглежда към бъдещето. Смятам, че е задължение на всеки един от нас да е запознат с темата, за да може да даде своя принос за по-чисто утре.

Ти самата, в твоето ежедневие, какво правиш в тази посока?

Събирам и изхвърлям боклука си разделно, използвам торбички за многократна употреба за плодове и зеленчуци, избягвам максимално пластмаса за еднократна употреба, пътувам с метро.

С коя личност би искала да седнеш на вечеря и какво ще я питаш?

Преди близо един век Коко Шанел променя представите за мода и красота, като налага немислими до тогава тенденции – вкарва панталона в женския гардероб, черното става част от ежедневното облекло и т.н. Бих искала да я попитам как ще промени днешните представи за красота и естетика.

Книгата, която най-много те е впечатлила и защо?

Последната книга, която истински ме впечатли, е „Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли. Романът развива универсални теми като справедливост, морал и приемане на различните, но през погледа на 9-годишно дете. Разсъжденията са чисти и освободени от предразсъдъци и напомнят за истински важните неща в живота.

Страхил Стоянов

Учиш бизнес управление, предприемачество и финанси – как се насочи към тази област?

Избрах „Управление на бизнеса и предприемачество", защото исках да уча управленска специалност. Към нея след това добавих и „Финанси", защото от малък обичам да планирам, пресмятам и бюджетирам. Така двете специалности се съчетаха много добре.

Най-важното правило при управлението на парите е… дисциплината.

Защо избра стаж в Lidl – от финанси към бързооборотни стоки?

Имах желание да разбера как функционира една компания, занимаваща се с търговия на бързооборотни стоки. Lidl е сред лидерите на този пазар и това ме привлече. А и при търговията на бързооборотни стоки също има финанси. Също ми хареса фактът, че ще срещна нови хора по време на стажантската програма.

Вече си прекарал 2 седмици в наши филиали – къде беше и какво най-много те впечатли?

Бях във филиалите Ф102 „Атанас Москов" и Ф187 „София Ринг Мол". Най-много ме впечатли сплотеността, чувството за принадлежност и екип и в двата филиала. Занимавал съм се със спорт и винаги съм харесвал това усещане. Затова и се чувствах много добре по време на стажа ми при тях. За относително кратко време служителите и в двата филиала ме приеха и много се харесахме.

Твоят проект е „Как да работим по-умно вместо да работим повече в нашите магазини?" От това, което видя в нашите магазини, къде мислиш се крие отговорът на този въпрос?

Отговорът се крие във взаимното сътрудничество между филиалите, регионалното дружество, централния склад и централния офис, които трябва да проучват процесите в дълбочина и да търсят къде има място за подобрение. Винаги има място за подобрение.

Като ученик си се занимавал с лека атлетика – спринт и щафета. Колко време се занимава с този спорт? 

Започнах да тренирам през август 2012 г. и тренирах сериозно в продължение на 4 години и половина. Състезавах се за СКЛА „Добруджа – Добрич" – имам общо 16 медала от различни национални и международни шампионати по лека атлетика.

Кое беше най-ценното ти постижение?

Най-ценното ми постижение е първият ми медал по лека атлетика (бронзов) през зимата на 2013 г. на 60 метра (държавно индивидуално първенство в зала за момчета и момичета под 16 г.). Този медал ми помогна да повярвам в себе си. Родителите ми също бяха много, много щастливи.

С коя личност би искал да седнеш на вечеря и какво ще я питаш?

Бих искал да седна на вечеря с дядовците ми, които са починали рано. Да ги поразпитам за живота им и да ги опозная.

В какво вярваш… Вярвам в добрия пример.

Елиза Зографова

Учиш „Публицистика и комуникационни науки" във Виенския университет – защо избра точно това и защо във Виена?

Избрах да уча тази специалност, защото ми даде възможност да се запозная с широк спектър от области в комуникацията и да реша в коя по-конкретно искам да се развивам. Тя е микс от журналистика, реклама, ПР и малко маркетинг. А защо Виена? – имам по-голяма сестра, която замина за Германия, и от нея видях как следването в чужбина може да обогати живота ти. Избрах Виена, защото съм я посещавала няколко пъти преди това и останах удивена от красотата и атмосферата на града.  

Интересуваш се и от социалните медии. Как би отговорила на „обвинението", че все повече ни лишават от личния контакт и пълноценното общуване лице в лице?

Това „обвинение" със сигурност има проявление в реалния живот. Много по-лесно и бързо е да си пишеш/чуеш с някого, отколкото да се видите на живо. В един от предметите ми в университета обаче ни показаха интересни статистики, които твърдят, че всъщност социалните медии допринасят за това хората да се чувстват по-малко самотни, защото чрез социалния си профил човек сякаш е постоянно обграден от „приятели". Затова съм на мнението, че Web 2.0 идва с повече предимства, отколкото негативи.

Защо избра Lidl и какво беше първото ти впечатление, когато дойде тук?

Избрах Lidl, защото за мен бе важно да видя отблизо работата в корпоративна среда и мисля, че стажът е страхотна възможност да проверя дали би ми паснала. Нещото, което ме впечатли първите ми дни тук, е колко неформална и приятелска е атмосферата – как се говори на „ти", как всеки е готов да помогне. Към първото ми впечатление спада и това колко е организирано всичко и как за всеки процес си има човек.

Твоята задача е да намериш начин посланията на Lidl като работодател да достигнат до младите хора. В тази връзка, как звучи гласът на младите хора?

Младите хора, и по-конкретно моето поколение Z, са по-социално ангажирани и водят един по-динамичен начин на живот. Не ги е страх да изразяват мнението си и да предприемат действия, когато нещо не ги устройва. Затова смятам, че гласът на младите звучи гръмко, силно и ясно.

Най-вълнуващото ти пътуване беше, когато…

Най-вълнуващите ми пътувания винаги са с най-добрите ми приятелки. Когато съм с тях, си прекарвам страхотно, независимо от дестинацията. Но последното ни интересно пътуване беше в Лондон, на гости на една от тях. Посещавала съм града и преди, но да го разгледам с „местен" и да се разходя по не толкова популярните места бе наистина вълнуващо преживяване.  

В какво вярваш… в закона на Мърфи.

Къде би искала да бъдеш след 5 години?

Като завърша следването си във Виена, планирам да се върна и да се развивам в България, защото тук се чувствам най-щастлива и последните години видях, че има реализация за мен и тук. Но кой знае какво крие бъдещето..