Славена, за която всички пътища водят към Lidl

Започва като стажант, а днес се обучава за регионален мениджър продажби

Когато ти е писано да си в търговията, всички пътища те водят към Lidl. Такава е и историята на Славена Георгиева. Първата ѝ среща с веригата е през 2020 г., когато прекрачва прага ѝ като стажант. Днес, 3 години по-късно, се връща отново, за да бъде регионален мениджър продажби и да остане за дълго. Какво обаче се случва междувременно?

 

Когато се присъединява към стажантската програма на Lidl, Славена е на 22 години, студентка в  City College of Sheffield, специалност „Бизнес мениджмънт“. Като всеки млад човек е готова да учи нови неща, да се гмурка в интересни проекти и да опознава бизнеса отвътре. Точно това ѝ дава стажът в компанията. Задачата ѝ е да повиши продуктивността и ефективността в сектора за дрехи и текстил. Прекарва седмици в магазините, за да направи нужния анализ и да предложи най-ефективните мерки – наблюдава поведението на клиентите; засича времето, което отделят служителите в ежедневната си грижа за сектора; анализира конкретни бизнес показатели и много други. Има до себе си екип от специалисти, които я напътстват и постоянно ѝ помагат в цялото приключение. На финала идва най-вълнуващата част – възможността да представи идеите си пред мениджмънта на компанията.

 

Стажът ѝ в Lidl приключва, а тя се посвещава на следващата важна задача – да завърши бакалавърската си степен в City College of Sheffield и да специализира „Мениджмънт“ в Солун. В ума ѝ обаче вече е посята една амбициозна цел – да се върне в Lidl и да стане регионален мениджър продажби. „Един ден, докато бях в централата, се провеждаше т.нар. „Център за оценка“ за регионален мениджър продажби. Казах си, че и аз искам да стана такава“, спомня си Славена.

 

Преди да се случи това ще натрупа още опит – започва работа в международна компания в съвсем друга област в родния ѝ Пловдив. Не спира обаче да мисли за Lidl и да проверява обявите. Докато един ден не открива точно това, което търси – обява за регионален мениджър продажби за Пловдив и Бургас. Изпраща CV-то си и днес отново е в компанията като trainee за регионален мениджър продажби.

 

„В момента съм в обучение и задачата ми е да разбера всички процеси – как, какво и защо се прилага; различните концепции и тяхното внедряване“, споделя Славена. В момента се обучава в магазин и като всеки служител пече хлебчета, зарежда плодове и зеленчуци, проверява свежестта и много други. Най-интересното обаче тепърва предстои, а стажът определено ѝ е от помощ – „Много от нещата, които тогава чух на теория, днес виждам как се прилагат на практика. Познавам динамиката и интензивността на работата. Знам с какви казуси се сблъскваме и кой е най-добрият начин за тяхното решение“, добавя тя. Харесва ѝ, че всеки ден е различен, всеки детайл – интересен, а колегите ѝ – „невероятни хора, от които мога да получа подкрепа, съвет и разбиране“.

 

Повече от всякога е убедена, че стажът е летящ старт. Мястото, където ти помагат да се ориентираш и да разбереш с какво искаш да се занимаваш. Точно както се случва с нея. „Също така срещаш хора, които ще ти обяснят в детайл какво представлява тяхната работа. В Lidl имах късмета да бъда в екип, които ме подкрепяше и отговаряше на всеки мой въпрос. Затова сега се чувствам много по-спокойна и целеустремена“, казва Славена и обобщава – „Препоръчвам стажа с две ръце“.

 

Повече за стажантската програма на Lidl и проектите, отворени за кандидатстване, може на намериш тук.