Lidl отваря врати за новите таланти в ритейл бизнеса

До 15 май студентите могат да кандидатстват за стаж в компанията

За четвърта поредна година Lidl провежда своята стажантска програма и отваря широко врати за новите таланти в ритейл бизнеса. Тазгодишното издание на програмата ще се проведе от 3 юли до 31 август, а всички студенти от страната и чужбина могат да кандидатстват до 15 май. Различното тази година е по-високото възнаграждение – 1000 лв. бруто месечно за периода на стажа, както и много повече проекти, от които кандидатите могат да избират – общо 12 в различни области като експанзия и строителство, стоково снабдяване, складова логистика, продажби, HR и право.

Именно силната практическа насоченост е едно от големите предимства на стажантската програма на Lidl. Още при кандидатстването всеки стажант избира по кой проект иска да работи, а накрая на програмата представя своите идеи пред мениджмънта на компанията. Как „Фурната на Lidl“ да бъде още по-атрактивна за клиентите и могат ли психометричните тестове да се използват в подбора на персонала, са само част от задачите, по които бъдещите стажанти ще работят. Анализ на търговските кампании и продуктите в акция е друг от проектите. Именно за него ни разказва повече Пламена Шошкова, ръководител „Търговски промоции, хранителни стоки“ в Лидл България.

Пламена Шошкова

„Човекът, който ще работи по тази задача, трябва да има интерес към бързооборотния бизнес, да обича числата и да мисли аналитично. Не на последно място, трябва да владее и немски език“, разказва тя. Неговата задача ще бъде да направи цялостен анализ на промоционалните кампании и продукти в Lidl – от кои стокови групи са, колко на брой, как са се променяли цените им и т.н. За целта ще има достъп до богата база данни, от която да събере нужната информация, а след това да направи съответните изводи и препоръки. „Това е страхотна възможност за всеки, който се интересува от търговията, защото ще види отвътре как на практика се случват бизнес процесите – как се подбират намалените артикули, как решаваме с какво намаление да бъдат, кои от тях ще бъдат показани в брошура или телевизионна реклама и т.н.“, обяснява Пламена. „Затова всеки, който обича динамиката, екипната работа и предизвикателствата в света на търговията, е добре дошъл при нас“, обобщава тя.

За да са подготвени за предстоящите задачи, стажантите в Lidl ще минат през различни обучения, които ще са от полза и за бъдещото им професионално развитие. Планирани са обучения по управление на проекти, презентационни умения и възвращаемост на инвестициите, или т.нар. ROI (return on investment). В допълнение всеки стажант има и въвеждащо обучение, съобразено с проекта, по който ще работи. През цялото време ще има до себе си ментор, който го напътства и му помага.

За успешно представилите се стажантската програма на Lidl дава и реален шанс да продължат развитието си в компанията и след това. Петима стажанти от предишните издания на програмата вече са част от компанията.

Повече за стажантската програма на Lidl можеш да научиш тук