Ключовата роля на фугите

Енрико Джероними, техническа асистенция MAPEI SpA


Италианското подразделение на Техническа асистенция Mapei представя кратка техническа бележка, за да обясни как експлоатационните свойства на фугите са повлияли на обекти по целия свят и са имали значителен ефект върху издръжливостта и нивата на ефективност на керамичните подове и стенни облицовки.


Фугите са съществена част на това, което се определя от много стандарти като керамично покритие. Те са важни както от естетическа, така и от техническа гледна точка, като играят ключова роля за постигането на крайния резултат.
Техническите аспекти на фугите се считат за приоритет, тъй като те увеличават трайността на керамичните покрития, като намаляват риска от възникващи проблеми като отделени плочки, напукване и неравности, както и всичко което има пряк ефект върху очакваната продължителност на живот на самото керамично покритие. Добре проектираните и правилно изпълнени фуги могат да помогнат за удължаване на експлоатационния живот на керамичните плочки.


И как се случва това? Фугите в основата си са начин за поддържане на непрекъснатостта на плочките от една страна, и модифициране на модула на еластичност на керамичното покритие от друга, правейки цялата система от плочки и фуги по „деформируема“ и в резултат на това по-издръжлива на напреженията, на които ще бъде подложена.


Площ от керамични плочки без фуги има модул на еластичност, почти същият като единична, голяма керамична плочка. В резултат на това повърхността ще бъде изключително твърда и е по-вероятно плочка да се счупи или отлепи от основата, отколкото в зона с фуги. Най-често причините довеждащи до това, са нестабилност на размерите на основата, причинена главно от хигрометричното свиване (ако не е напълно изсъхнала и втвърдила при монтажа на плочките), разширение или свиване в основата или настилката/облицовка (ако има значителни температурни разлики), деформируемостта на повърхността (поради деформация при огъване), вибрации, слягане и др.


За да обобщим, покритието с по-нисък модул на еластичност ще бъде по-устойчиво при въздействие от тези фактори, и ще се намали риска от счупвания, напуквания и / или отлепване. Следователно от това следва, че фугите са много важни, за да се гарантира целостта и дълготрайността на керамичните плочки.


НЕ САМО УСТОЙЧИВОСТ


Също така е важно да се има предвид, че има и други предимства освен техническите характеристики на наличието на фуги в облицовката. С фугите се прикриват разликите в размерите между плочките и спомагат за равномерното запълване на фугите и по-голямата им дълготрайност, като по този начин удължават експлоатационния живот на какъвто и да е вид материал, използван за тяхното запълване.


Не по-малко важен е естетическият аспект на фугите, който се постига по време на фазата на изпълнение и по време на етапа на фугиране, при който характеристиките на продуктите стават изключително важни. Следователно е от съществено значение да се разчита на качествени, високоефективни продукти като ULTRACOLOR PLUS, KERACOLOR и KERAPOXY.


НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ ПРОДУКТ ЗА ВСЕКИ ТИП ФУГА


Кой материал да се използва зависи от експлоатационните свойства и от областта на употреба.
Епоксидните фугиращи смеси са за предпочитане, когато се нуждаете от продукт без абсорбция, висока устойчивост на химикали и високо ниво на хигиена, като например в индустриални подове, професионални кухни, ресторанти, лаборатории и др.


Всички продукти от семейството KERAPOXY могат да се използват за фуги в подове, стени, работни маси и др. В съответствие с принципите на HACCP (анализ на опасностите и критичните контролни точки) и изискванията на Регламент № 852/2004 на ЕС за хигиената на храните.


Висококачествените циментови фугиращи разтвори, като продуктови гами ULTRACOLOR PLUS и KERACOLOR обикновено се използват в среда, където се нуждаете от високоефективен и висококачествен продукт, но без да са необходими характеристики като при епоксидната фугираща смес.

Циментовите фугиращи продукти Mapei обаче имат и свойства като DropEffect® (водоотблъскваща) или BioBlock® (анти-плесен) технология.

ЕПОКСИДНИ ФУГИРАЩИ СМЕСИ


Също така е много важно да се отбележи, че епоксидните фугиращи смеси стават все по-популярни в жилищния сектор.
Постоянното увеличаване на размера на форматите на плочки, на които сме свидетели през последните няколко години, от една страна, доведе до намаляване на общата площ на фугите, но от друга страна, направи така че фугите да играят роля в системите за облицовка, които са още по-важни поради по-високите нива на индуциран стрес, генериран от по-големи формати и необходимостта да се намали максимално „твърдостта“ на облицовката.

Ниските нива на потребление на квадратен метър и въвеждането на епоксидни фугиращи смеси, които са по-лесни за използване (случай, който заслужава да бъде споменат за нас в Италия например, беше KERAPOXY DESIGN или KERAPOXY CQ) насърчиха въвеждането на епоксидни фугиращи смеси за жилищни / търговски сгради , докато в миналото те са били използвани само в индустриалния сектор. В днешно време не е необичайно да видите и епоксидни фугиращи смеси, използвани в домове и магазини, или поне в по-критичните зони като бани и кухни, където идеалното решение е не поглъщащата фугираща смес, която е по-лесна за почистване и високо хигиенична.

На този етап си струва да си припомним, че KERAPOXY CQ е сертифициран съгласно стандартите ISO 22196: 2007 от Университета в Модена (Италия) като фугираща смес, защитена срещу образуването и разпространението на микроорганизми, което означава, че е особено подходящ за използване в комбинация с керамични плочки със сходни характеристики, като например в сектора на здравеопазването, за създаване на керамични повърхности с изключително високи нива на хигиена.


Ясно е, че фугите имат много важна роля при проектирането и монтажа на керамично покритие и тяхното присъствие има пряк ефект върху издръжливостта и качеството на керамичните покрития. Следователно е важно да се проектира настилка/облицовка с фуги, оразмерени в съответствие със специфичните характеристики на всеки отделен проект и условията, на които ще бъде изложена повърхността, както и в съответствие с настоящите стандарти (като UNI 11493-1).

И също толкова важно е да изберете подходящи продукти за запълване на фуги, които имат правилните механични характеристики и свойства, отговарят на международните референтни стандарти (UNI EN 13888) и които са естетически приятни, екологично устойчиви и трайни.


В заключение е важно да се спомене, че фугиращите продукти Mapei също отговарят на системата за класификация EMICODE, издадена от GEV, която демонстрира своята стойност от практическа гледна точка за материали с много ниски емисии. Материалите, удостоени с тази маркировка, отговарят на най-строгите екологични и здравни изисквания.

Това означава, че нашите продукти имат много ниски емисии на летливи органични съединения и следователно защитават здравето на тези, които ги използват, и на тези, които обитават помещенията където са положени.
Каним ви да се свържете с Техническият Отдел на Mapei в България, за да определите най-подходящия продукт за вашите специфични нужди, в съответствие с необходимите ефективни характеристики и експлоатационни свойства.

Много държави имат национални стандарти, като например италиански стандарт UNI 11493-1, който предписва използването на фуги.

Стандарт UNI 11493-1, раздел 7.10.2 (ширина на фугите), гласи:
„В никакъв случай не трябва да се определят или приемат фуги с ширина по-малка от 2 mm ”.

Ширината на фугите трябва да бъде определена по време на фазата на проектиране, като се вземат предвид следните аспекти:
■ вид плочки (пресовани / екструдирани; ректифицирани / неректифицирани);
■ формат на плочките;
■ толеранс на размерите, посочен за плочките;
■ коефициент на топлинно разширение на материалите, използвани за облицовъчната система;
■ механични свойства (деформируемост / модул на еластичност) на монтажните материали (лепило и материал за фугиране);
■ положение и разположение на фугите;
■ механични характеристики (твърдост, стабилност на размерите) на основата;
■ област на употреба (вътрешна / външна) и очаквани условия на обслужване.


Като общо правило, в спецификацията на проекта обикновено се посочва, че ширината на фугите трябва да бъде от 2 до 3 mm за гранитигрес с правилни размери (ректифицирани), монтирани във вътрешни зони върху твърда, стабилна по размер подложка, или от до 6 до 8 mm за противоположните условия.
За да се изчисли правилната ширина на фугите, трябва да има фаза на проектиране. Ако не е възможно да има фаза на проектиране, обаче, фугите могат да приемат размерите, дадени по-горе, като техническо направление.

Бижуто в короната


ULTRACOLOR PLUS е високоефективен, полимерно модифициран, анти-ефлоресцентен, бързо втвърдяващ се фугиращ разтвор с водоотблъскваща DropEffect® и устойчива на плесени технология BioBlock® за фуги с ширина от 2 до 20 мм. Това е продукт от клас CG2 WA, съвместим със стандарта UNI EN13888 и се предлага в 34 различни цвята.
Той се отличава с уникални характеристики, като:
■ Устойчивост на мухъл (технология BioBlock®). Съдържа специални органични молекули, които, разпределяйки се равномерно в микроструктурата на фугиращите линии, стигат до самия корен на проблема, като възпрепятстват образуването на микроорганизми, отговорни за каквито и да е промени в сместа, причинени от плесен.
■ Водоотблъскване (технология DropEffect®). Намалява повърхностната абсорбция на вода.
■ Стабилен, еднороден цвят. Самохидратиращото се хидравлично свързващо вещество, съдържащо се в продукта, гарантира еднороден цвят и тъй като ULTRACOLOR PLUS не произвежда ефлоресценция, няма оцветяване. По време на процеса на хидратация, специалните цименти, съдържащи се в ULTRACOLOR PLUS, не образуват кристали калциев хидроксид, които причиняват ефлоресценция.
■ Скорост. Кратко време за изчакване преди почистване и много лесно довършване. Кратко време за изчакване, преди да въведете помещението в експлоатация
■ Лесно почистване. Гладко, компактно крайно покритие с ниска абсорбция на вода, което също го прави много лесно за почистване.
■ Механични якости. Отлична устойчивост на абразия, цикли на замръзване-размразяване и огъване, което означава отлична издръжливост.
■ Устойчивост на UV лъчи. Гамата се предлага в повече от 34 цвята, които са устойчиви на ултравиолетови лъчи и атмосферни агенти.