История за вдъхновение след посещение в централата на Мапеи в Милано

Разказва победителят в стажантската програма „Мапеи“ Цвета Стоева

Преди малко повече от година талантливата и целеустремена Цвета Стоева, завършила бакалавърската си степен в престижния италиански университет Politecnico di Milano, кандидатства за стажантската програма премия „Мапеи“, създавайки профил в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове „Идеалният кандидат“ и спечели категорично надпреварата със своя оригинален проект „Еднофамилна къща в град Асахикава, Япония“.

В момента Цвета завършва магистърската си степен в същото висше учебно заведение, а междувременно през месец юли посети централата на „Мапеи“ в Милано. През настоящия месец август, тя ще има удоволствието да бъде на стаж и в българския офис на компанията, където се намираме и ние, създателите на „Идеалният кандидат“, за да разберем повече за емоцията и всичко интересно, което й се случи през времето на посещение в Милано.

Здравей, Цвета.

Радваме се отново да те видим отново. Нека започнем отзад напред – какво е чувството, което изпитваш след невероятния шанс да усетиш духът на професионализма и да споделиш корпоративните ценности с колегите си в централния офис на „Мапеи“ в Милано?

Здравейте отново!

Посещението в централния офис на „Мапеи“ в Милано беше една изключителна възможност, за която съм благодарна на колегите от „Мапеи България“. Беше интересно да видя откъде всъщност е започнало всичко и как се е разраснало до световното ниво, на което е днес. Като архитект най-интересен ми беше шоурумът, където бяха изложени макети на продуктовите системи и решения на (част от) гамата на „Мапеи“ и там наистина тепърва осъзнах с какви експерти всъщност разполага компанията.

Централен офис на

Разкажи ни и за първите ти впечатления. Да се върнем в деня на първото ти посещение. Какво се случи тогава, как те посрещнаха? Какво запомни в края на този ден?

Посрещнаха ме съвсем по южноевропейски, с отворени врати и ме предразположиха от самото начало. За щастие, Косара Иванова, мениджър човешки ресурси от „Мапеи България“, беше там с мен, така че не бях съвсем сред непознати. Разведоха ни из целия комплекс, като се започне от първоначалните офиси, след това шоурума, техническите сгради, аудиториума и накрая офисите в главната сграда. Тогава видях наистина колко е голям всъщност светът на „Мапеи“, не само като мащаб на комплекса, но и като брой служители, възприемащи компанията като семейство.

Кой е моментът, който никога няма да забравиш и винаги ще връща приятните спомени от твоето посещение?

Със сигурност приятелското отношение на служителите. Дори като външни посетители, нямаше никой, който да не дойде при нас и да ни поздрави, а дори и да си поговори за кратко с нас, въпреки (със сигурност) доста заетия работен ден.

Разбрахме, че от 1-и август си започнала едномесечен стаж и в българския офис на „Мапеи“ в отдел „Продуктово управление“ – София. Разкажи ни за твоите предстоящи задачи и твоите очаквания, свързани с този престой?

Очакванията ми са най-вече да се запозная с реалността на строителния свят. Това би включвало посещението на обекти от различен вид и в различен етап на завършеност и запознаването в детайл с продуктовите системи и решения, подходящи за всяка дадена ситуация. Колкото до моите предстоящи задачи, освен запознаването ми с продуктите и решенията на „Мапеи“, ще помогна на Техническия отдел с чертежите на някои конструктивни детайли. Със сигурност ще науча изключително много в рамките на този стаж.

Как се чувстваш сред българските си колеги и какво им разказа за твоята визита при италианските ви такива?

Възхищавам се изключително много на българските си колеги, защото са експерти в това, което правят. Щастлива съм, че научавам толкова много от тях всеки ден. А естествено споделих и прекрасните впечатления от посещението ми в централата и с тях!

Офисът на

Как и къде ще продължи кариерата ти след края на месец август? Къде се виждаш в рамките на близките няколко години?

През септември се връщам в Италия, за да завърша последната година от магистратурата си. А за след това, честно казано, нямам напълно определени планове все още. Надявам се, че ще упражнявам професията си на архитект, и съм напълно сигурна, че наученото по време на този стаж в „Мапеи България“ ще ми е от всекидневна полза.

Да завършим отново с твоя съвет към младите хора в България, които ще се вдъхновят и тръгнат по твоите стъпки?

Не бива да се съмняват в себе си. Ако не се пробва, няма как да се разбере какъв ще бъде резултатът. Провалът веднъж никога не е краят на света, винаги може да се опита отново.