Две поколения стажанти

И едно място, което дава тласък на развитието им

Две поколения стажанти си предават щафетата в тази история. Това, което ги обединява, е стажантската програма на Lidl, която това лято ще се проведе за трета година и вече търси новите си попълнения.

Част от хората, които поставят началото обаче, са именно тези, с които те срещаме по-долу. Започваме с Марина Дакова и Кристиян Начев, участници в първото издание на програмата. През лятото на 2020 г. Кристиян е студент „Инженерна логистика“, в Техническия университет, а Марина учи Product Marketing & Project Management в Австрия.

Lidl обаче ще ги събере на едно място, в едно и също време и с едно общо предизвикателство – да влязат надълбоко в търговията. Като част от стажа си, работят по конкретен бизнес проект – той трябва да намери начин да оптимизира складовата планограма в складовата база, а Марина попада в света на стоковото снабдяване, със задачата да подобри процесите, свързани с износа на собствените марки на Lidl. Следват 2 месеца усилена работа – минават през различни обучения като управление на проекти и презентационни умения, учат от своите ментори, трупат нов опит и знания, а накрая – представят проектите си пред ръководството на компанията. Финалът обаче се оказва само началото.

Веднага след стажа си Кристиян остава на работа в компанията. Първо на 4-часов работен ден, за да го съчетава с университета, а след като завършва успешно – продължава и на пълен работен ден. Вече 2 години трупа опит на различни позиции и продължава да става все по-добър в складовата логистика.

Пътят на Марина за малко да се отклони към Швейцария, където е приета да учи магистратура. Четири дни преди да разбере за това обаче съдбата си казва думата. Получава предложение от Lidl, което обръща посоката обратно към България. Днес е част от маркетинг екипа на Lidl и отговаря за различни маркетинг кампании. Бойното й кръщене е книгата „Преоткрий своето вкъщи“, която компанията създава миналата година за своите лоялни клиенти. „Беше много вълнуващ процес – създаването на книгата, подготовката на маркетинговата кампания и всички рекламни материали“, спомня си Марина.

От перспективата на изминатия път, днес може да каже, че стажът е полезен с това, че ти позволява да сравниш доколко представите ти за една професия съвпадат с реалността. След това прилагаш наученото на практика и виждаш отвътре как се случват нещата в успешния бизнес.

В това се убеждават и следващите таланти – стажантите от второто издание на програмата. Част от нея са Ани и Страхил. Освен че са Стоянови по фамилия, двамата си приличат и по още нещо – спортът заема важна част от живота им. Страхил има зад себе си 16 медала от различни шампионати по лека атлетика и близо 5 години отдадени тренировки на пистата. При Ани бройката медали нараства до над 20, след като още на 9 години се гмурка в синхронното плуване. Спортът формира характера им, но професионалното им бъдеще е хвърлено в друга посока. Като студент Ани учи две специалности – „Право“ и „Биотехнологии“, и мечтае да попадне в голяма международна компания. Страхил също не изостава – учи „Управление на бизнеса“ и „Финанси“ и мечтае да разбере как функционира една голяма компания. Именно стажантската програма на Lidl ги събира на едно място, за да даде отговор на въпросите им. Отново работят по конкретен проект – Ани попада в правния отдел, където работи по задача, свързана със застраховките, а Страхил спринтира в областта на продажбите, в опит да разбере как в магазините да се работи „по-умно“. И макар да се озовават в различни дисциплини – Ани в правото, а Страхил в продажбите, развръзката е повече от щастлива – днес двамата са постоянна част от екипа на компанията. Ани продължава да се развива в правния отдел, а Страхил – се обучава за регионален мениджър продажби.

„Вече в много по-голяма степен усещаш мащабите на компанията. Опознаваш работата на другите отдели и отговорностите ти са повече“, споделя Ани за новата си роля. „Най-хубавото е работата с хора. Отново това е и най-трудното“, споделя Страхил. Затова си пожелава да бъде опора за екипа си и те да знаят, че могат да разчитат на него на 100% във всяка ситуация. Също като във всеки успешен отбор.

Повече за стажантската програма на Lidl може да научиш тук.